onsdag 2 december 2015

Mumsig fisksoppa

Dagens middag blev ett nytt recept på fisksoppa, mycket god. Tog en sväng förbi aromas nya bageri inne i centrum och köpte hem en jullimpa och ett levain bröd som vi åt till soppan. Inga billiga bröd, men minsann lyxigare än vanliga rågbrödet.


Det här behöver du till 4 personer :rapsolja
1/2 bit purjolök
1 gul lök
2 morötter
4 potatisar
3 msk tomatpure
7 dl vatten
3 msk hummerfond
4 bitar lax
3 dl grädde
salt & peppar
cayennepeppae
1 näve med räkor

Aioli : 
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 tsk vinäger
1 1/2 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
salt
cayennepeppar

Gör så här :Ta fram äggen & ingredienserna i god tid till aiolin, de är lättast när alla de produkterna är rumsvarma.
lägg äggulorna, senapen och vinäger i en skål med den pressade vitlöken. Droppa ner rapsoljan droppvis medan du vispar, sedan kan du öka mängden allt eftersom den vispas upp. Smaka till sist av aiolin med salt och cayennepeppar. Ställ kallt till servering.
Börja med soppan, skala, strimla & hacka lök , morötter & potatis. Fräs i rapsolja under omkörning, tillsätt tomatpuren och fräs runt.
Mät upp vatten och låt det sjuda upp, rör ner fonden också. Låt sjuda i en kvart, under tiden  tärna upp fisken 2*2 cm bitar.  Lägg ner dem i soppan och låt sjuda i cirka 5 minuter eller tills de är klara.
Runda av soppan med grädde, och smaka av med salt, peppar & cayennepeppar.

2 kommentarer:

  1. jestas va gott! måst nog laga nån dag. eller vår skaldjursgryta vi gjorde i stockis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jah!! och aiolin var som pricken på i:et ;)

      Radera