söndag 14 december 2014

Soppa på torkade trattkantareller

För en tid sedan prövade jag på att göra en soppa på trattkantareller. Googlade runt och slog ihop flera olika recept och höll tummarna för att slutresultatet skulle vara ätbart. Soppan fick godkänt av mannen och försökte skriva upp receptet på ett ungefär för detta kommer jag nog koka ihop igen. 
Brödet måste jag tipsa också om, inte hembakat denna gång utan ett müslibröd från Citymarket. Perfekt till soppa och som färskt försvinner ett bröd lätt.


Soppa på torkade trattisar

1 dl torkade trattkantareller
2 schalottenlökar, finhackade
4 msk smör
1/2 dl vitt vin
4 msk mjöl
1,2 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 tsk tomatpuré
2 dl creme fraiche
1/2 dl grädde
3 1/2 krm salt
2 krm svartpeppar
2 krm vitpeppar
2 krm pressad citron
bacon

Smula sönder det mesta av svampen i handen. Blötlägg i en skål med 2 dl vatten. Låt stå i minst 1/2 timme. OBS! vattnet skall användas i soppan senare.

Fräs löken med smör på svag värme i några minuter. Lägg i den blötlagda, avrunna svampen  + vinet (krama ur svampen) och fräs i 5-10 minuter. 

Pudra över mjölet och rör om. Späd med vatten, lite i taget.

Smula ner buljongen och koka på svag värme i ca 20 minuter.

Vispa ner crème fraîche, grädden och tomatpuré, smaksätt med salt och peppar.

Smaka av och smaksätt med lite citron vid behov.

Skär bacon i små bitar och stek knaprigt. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar